Bästa hårdrocksbanden genom tiderna

17 sep

Det finns många grymma hårdrocksband som verkligen har gjort sina namn kända genom åren. Många kommer från olika delar av världen, exempelvis från USA, men även Sverige har ett flertal häftiga band bakom sig. Hårdrock och heavy metal har länge varit en väldigt populär musikgenre. Till en början ansågs musiken vara negativt laddad och många förknippade den med så kallade djälvusdyrkare. Idag ser det helt annorlunda ut och många människor älskar att ta del av de hårda tonerna. Här kommer du att få läsa om några av Sveriges absolut bästa hårdrocksband som någonsin stått på scen!

Innan vi drar igång! Är du själv intresserad av att sätta ihop ett rockband? Då kommer du troligtvis att behöva en bra plats att börja repa på. Om du inte har ett garage som du kan använda dig av eller en studio så kan du, med hjälp av Buildor, skaffa dig allt material du behöver för att bygga din egen. Buildor är en byggvaruhandel som du har tillgång till online. Det betyder att du kan beställa allt du behöver och sedan få det levererat! Att bygga sig en egen studio kan låta väldigt svårt, men om bara viljan finns så är allt möjligt. Se till att du ljudisolerar din studio ordentligt bara, så att inte grannar eller kommunen får spader.

1. Candlemass

Candlemass har utsetts till Sveriges bästa hårdrocksband i samband med att Sweden Rock Magazine firade 100 år. Bandet bildades i Upplands Väsby i Stockholm och hade sitt första debutalbum år 1986. Albumet fick namnet Epicus Doomicus Metallicus och 19 år senare kammade bandet hem sin allra första Grammis.

2. Entombed

Är det några riktiga förgrundsgestalter till hårdrock som du vill titta närmare på är det inga mindre än Entombed du ska lyssna på. År 1990 släppte bandet ett album kallat Left Hand Path och det var även med detta album som de gjorde sin stora debut. Sedan debuten har bandet stått i framkant för musikgenren i Sverige och även inspirerat många andra hårdrocksband över hela världen.

3. Europe

Man kan inte prata om svenska hårdrocksband utan att nämna Europe! Europe bildades redan år 1978 men gick då under ett helt annat namn, nämligen Force. Precis som Candlemass bildades gruppen i Upplands Väsby i Stockholm. Bandet valde dock att byta namn år 1982 till Europe och det var även under detta år som Europe vann Rock-SM. Majoriteten av alla svenskar har idag hört och kan låten ”The Final Countdown”, vilket var låten som också var genombrottet för gruppen.

Detta är bara 3 av Sveriges absolut bästa hårdrocksband. Utöver dessa tre var det ytterligare 17 stycken som hamnade på listan hos Sweden Rock Magazine. Det var bland annat Bathory, Dissection, Yngwie Malmsteen, Opeth, At The Gates, In Flames, The Hellacopters och många fler. Musik från dessa artister kan du enkelt hitta online, t.ex. på Youtube. Sätt ihop din egen lista av favoritlåtar och låt hårdrockstonerna eka i dina öron!