Death metal – dödsmetall

15 apr

Av alla de subgenrer som finns till metal, är death metal en av de mest extrema. Musiken i death metal karakteriseras bland annat av att elgitarrerna och elbaserna är ännu mer distade än inom ”vanlig” hårdrock, av att man använder sångtekniker som growl och av ett högt tempo med stora tonartsändringar och ofta kromatiska ackordsserier.

Death metal har sitt ursprung i black metal och thrash metal, och uppstod i USA på 1980-talet.Två av  pionjärbanden inom genren var Possessed och Death, och faktum är att det sägs att namnet death metal kommer just från det sistnämnda bandet; det ska ha uppstått när en journalist ville beskriva gruppens egna stil av musik, och kallade den ”Death metal”. Chuck Schuldiner, som är sångare i Death, brukar kallas ”death metals fader”, och har haft stort inflytande på genrens utveckling. Andra band som varit viktiga för genren är Obituary, Cannibal Corpse och Morbid Angel.

Genrens namn kan dock även ha uppstått helt enkelt för att det är beskrivande för genrens lyriska teman. Låttexterna inom death metal kretsar nämligen oftast kring våld och död, med akter som stympning, dissektion, tortyr och kannibalism. De kan dock också beröra döden på ett mer tematiskt och filosofiskt sätt, och det förekommer även death metal-låtar som behandlar ämnen som ockultism, religion, psykologi, natur, mystik och politik.

Sedan death metal växte fram som subgenre till metal har den utvecklats och breddats, och fått egna subgenrer i sin tur. Bland dessa kan nämnas teknisk death metal och brutal death metal, men den kanske mest kända är melodisk death metal, en genre där Sverige är ledande i världen med band som In Flames, Amon Amarth, Arch Enemy och Soilwork. Så som namnet antyder är det en genre där grunderna är desamma som i death metal eller thrash metal, men där fler melodier och mer harmoni har lagts till. I melodisk death metal använder man sig till exempel ofta av keyboard, ett instrument som knappt förekommer alls inom death metal. Det är också vanligt att man kombinerar growl med traditionell skönsång.

Att man gillar death metal är med andra ord ingen garanti för att man gillar melodisk death metal, och tvärtom. Om du föredrar den amerikanska, ursprungliga death metal-musiken framför den svenska, mer melodiösa förgreningen, och du drömmer om att åka till USA för att se dina favoritband live, ska du gå in på Enklare.se. Där kan du nämligen låna pengar, så att du slipper vänta tills du har sparat ihop till resan, och istället kan betala tillbaka bit för bit när du kommit hem.