Hårdrock i tv-spel

18 sep

Hårdrock och tv-spel har länge gått hand i hand. Till och med under data- och tv-spelens yngre dagar kan man höra musik som åtminstone påminner om hårdrocksbeat, trots att ljudkvaliteten och möjligheten till mer verklighetstrogna ljud var begränsad.

Det kanske mest kända exemplet på detta är det klassiska skjutspelet Doom. Soundtracket till spelet brukar jämföras med heavy metal, och det något sprakiga 8-bit ljudet har blivit en inspiration för många musiker än idag. Har du ett kompisgäng som är spelnördar och metalfans kanske du kan bjuda in till halloweenfest där varje person klär ut sig i halloweendräkt, tar med sig lite snacks och rockar loss till Doom-temat. Här kan man även kolla in lite gamla klassiska skräckfilmer som Halloween-filmerna eller Jurtjyrkogården av Stephen King.

Sega mot Nintendo

När Super Nintendo och Sega Mega Drive slogs om spelentusiasternas hjärtan på 90-talet var musiken och ljudet några av de faktorer som skilde konsolerna åt. Nintendo-fans kunde prata om vackra symfonier med realistiska orkesterljud (i den tidens mått mätt) i storslagna rollspel som Final Fantasy 6, medan Sega-fansen hyllade den hårda, snabba och headbangiga musiken som Mega Drive-konsolen producerade.

Här är några exempel på bra spelmusik från Sega Mega Drive som inspirerats från hårdrocken:

  • Thunder Force IV
  • Contra: Hard Corps
  • Mortal Kombat 3
  • The Revenge of Shinobi
  • Battletoads & Double Dragon
  • Langrisser

Full Throttle

Det MC-inspirerade äventyrsspelet Full Throttle från 1995, var ett av de första dataspelen som lanserades med ett soundtrack i rocktema. Peter McConnell, musikansvarig på Lucas Arts under den här tiden, kontaktade bandet The Gone Jackals för att höra om de var intresserade av att låta spelföretaget använda deras musik från albumet Bone to Pick. Medlemmarna tackade ja, och producerade även låtar specifikt för spelet.

Själva spelet är ett så kallat peka-klicka-spel vilket innebär att fokus ligger på att berätta en story, snarare än spelmekaniken. Utmaningen ligger i att lösa pussel och gåtor för att avancera till nästa del i spelets historia.

Killer Instinct

Fighting-spelet Killer Instinct är fullt av grym hårdrock. Både originalet från 1995 och nyutgåvan till Xbox 360 och PC från 2013 har hela soundtracket inspirerat från metal. Det är intressant att lyssna på låtarna från originalet och sedan jämföra med de moderna versionerna. Det är svårt att säga vad som är bäst. Den nostalgiskt lagde föredrar säkert det lite mer mekaniska ljudet som gammal tv-spelsmusik bjuder på, medan den moderna faktiskt är äkta, traditionsenlig metal-musik.

Spelet släpptes i en modern remake 2017 som uppdaterade både grafik och ljud. Musiken låter absolut bättre i denna version, men för de som vill uppleva hur spelet kändes på 90-talet kan enkelt slå om till ”Classic Mode” med bara en knapptryckning. Det är ett perfekt sätt att njuta av spelet samtidigt som man kan få sig en liten tillbakablick!