Heavy Metal – pionjärerna

19 okt

Heavy metal är en förgrening till den klassiska rockmusiken men till skillnad från tidigare rock som Chuck Berry och Elvis Presley så var denna form av musik tyngre, råare, snabbare men också mer melodisk.

Pionjärerna inom genren är band som Black Sabbath, Led Zeppelin och Deep Purple. Med distade elgitarrer och tunga basgångar hånades de av kritikerna men älskades av den allt större skaran av fans. På Wikipedia står det: ” Under 1970-talets mitt bidrog Judas Priest till att utöka genren genom att slopa en stor del av dess bluesinfluens. Judas priest musik är klassisk heavy metal.

Även band som Motörhead och Iron Maiden är väsentliga att nämna i sammanhanget.

Sedan 1960-talet har genren fortsatt växa med diverse förgreningar där soundet varierar. På 1980-talet slog genren igenom på allvar och band som Mötley Crue, Metallica, Guns n roses och Poison bland andra. Banden Slayer, Anthrax och Megadeath bidrog tillsammans med Metallica till att ytteligare ta musiken till en tyngre och snabbare nivå med hastigt pulserande basgångar och smattrande baskaggar.

Genren fortsätter att växa och utvecklas runt om i världen och metal-festivaler runt om i världen drar sammanlagt miljontals besökare årligen.