Hårdrock i tv-spel

18 sep

Hårdrock och tv-spel har länge gått hand i hand. Till och med under data- och tv-spelens yngre dagar kan man höra musik som åtminstone påminner om hårdrocksbeat, trots att ljudkvaliteten och möjligheten till mer verklighetstrogna ljud var begränsad.

Det kanske mest kända exemplet på detta är det klassiska skjutspelet Doom. Soundtracket till spelet brukar jämföras med heavy metal, och det något sprakiga 8-bit ljudet har blivit en inspiration för många musiker än idag. Har du ett kompisgäng som är spelnördar och metalfans kanske du kan bjuda in till halloweenfest där varje person klär ut sig i halloweendräkt, tar med sig lite snacks och rockar loss till Doom-temat. Här kan man även kolla in lite gamla klassiska skräckfilmer som Halloween-filmerna eller Jurtjyrkogården av Stephen King.

Sega mot Nintendo

När Super Nintendo och Sega Mega Drive slogs om spelentusiasternas hjärtan på 90-talet var musiken och ljudet några av de faktorer som skilde konsolerna åt. Nintendo-fans kunde prata om vackra symfonier med realistiska orkesterljud (i den tidens mått mätt) i storslagna rollspel som Final Fantasy 6, medan Sega-fansen hyllade den hårda, snabba och headbangiga musiken som Mega Drive-konsolen producerade.

Här är några exempel på bra spelmusik från Sega Mega Drive som inspirerats från hårdrocken:

  • Thunder Force IV
  • Contra: Hard Corps
  • Mortal Kombat 3
  • The Revenge of Shinobi
  • Battletoads & Double Dragon
  • Langrisser

Full Throttle

Det MC-inspirerade äventyrsspelet Full Throttle från 1995, var ett av de första dataspelen som lanserades med ett soundtrack i rocktema. Peter McConnell, musikansvarig på Lucas Arts under den här tiden, kontaktade bandet The Gone Jackals för att höra om de var intresserade av att låta spelföretaget använda deras musik från albumet Bone to Pick. Medlemmarna tackade ja, och producerade även låtar specifikt för spelet.

Själva spelet är ett så kallat peka-klicka-spel vilket innebär att fokus ligger på att berätta en story, snarare än spelmekaniken. Utmaningen ligger i att lösa pussel och gåtor för att avancera till nästa del i spelets historia.

Killer Instinct

Fighting-spelet Killer Instinct är fullt av grym hårdrock. Både originalet från 1995 och nyutgåvan till Xbox 360 och PC från 2013 har hela soundtracket inspirerat från metal. Det är intressant att lyssna på låtarna från originalet och sedan jämföra med de moderna versionerna. Det är svårt att säga vad som är bäst. Den nostalgiskt lagde föredrar säkert det lite mer mekaniska ljudet som gammal tv-spelsmusik bjuder på, medan den moderna faktiskt är äkta, traditionsenlig metal-musik.

Spelet släpptes i en modern remake 2017 som uppdaterade både grafik och ljud. Musiken låter absolut bättre i denna version, men för de som vill uppleva hur spelet kändes på 90-talet kan enkelt slå om till “Classic Mode” med bara en knapptryckning. Det är ett perfekt sätt att njuta av spelet samtidigt som man kan få sig en liten tillbakablick!

Bästa hårdrocksbanden genom tiderna

17 sep

Det finns många grymma hårdrocksband som verkligen har gjort sina namn kända genom åren. Många kommer från olika delar av världen, exempelvis från USA, men även Sverige har ett flertal häftiga band bakom sig. Hårdrock och heavy metal har länge varit en väldigt populär musikgenre. Till en början ansågs musiken vara negativt laddad och många förknippade den med så kallade djälvusdyrkare. Idag ser det helt annorlunda ut och många människor älskar att ta del av de hårda tonerna. Här kommer du att få läsa om några av Sveriges absolut bästa hårdrocksband som någonsin stått på scen!

Innan vi drar igång! Är du själv intresserad av att sätta ihop ett rockband? Då kommer du troligtvis att behöva en bra plats att börja repa på. Om du inte har ett garage som du kan använda dig av eller en studio så kan du, med hjälp av Buildor, skaffa dig allt material du behöver för att bygga din egen. Buildor är en byggvaruhandel som du har tillgång till online. Det betyder att du kan beställa allt du behöver och sedan få det levererat! Att bygga sig en egen studio kan låta väldigt svårt, men om bara viljan finns så är allt möjligt. Se till att du ljudisolerar din studio ordentligt bara, så att inte grannar eller kommunen får spader.

1. Candlemass

Candlemass har utsetts till Sveriges bästa hårdrocksband i samband med att Sweden Rock Magazine firade 100 år. Bandet bildades i Upplands Väsby i Stockholm och hade sitt första debutalbum år 1986. Albumet fick namnet Epicus Doomicus Metallicus och 19 år senare kammade bandet hem sin allra första Grammis.

2. Entombed

Är det några riktiga förgrundsgestalter till hårdrock som du vill titta närmare på är det inga mindre än Entombed du ska lyssna på. År 1990 släppte bandet ett album kallat Left Hand Path och det var även med detta album som de gjorde sin stora debut. Sedan debuten har bandet stått i framkant för musikgenren i Sverige och även inspirerat många andra hårdrocksband över hela världen.

3. Europe

Man kan inte prata om svenska hårdrocksband utan att nämna Europe! Europe bildades redan år 1978 men gick då under ett helt annat namn, nämligen Force. Precis som Candlemass bildades gruppen i Upplands Väsby i Stockholm. Bandet valde dock att byta namn år 1982 till Europe och det var även under detta år som Europe vann Rock-SM. Majoriteten av alla svenskar har idag hört och kan låten “The Final Countdown”, vilket var låten som också var genombrottet för gruppen.

Detta är bara 3 av Sveriges absolut bästa hårdrocksband. Utöver dessa tre var det ytterligare 17 stycken som hamnade på listan hos Sweden Rock Magazine. Det var bland annat Bathory, Dissection, Yngwie Malmsteen, Opeth, At The Gates, In Flames, The Hellacopters och många fler. Musik från dessa artister kan du enkelt hitta online, t.ex. på Youtube. Sätt ihop din egen lista av favoritlåtar och låt hårdrockstonerna eka i dina öron!

Från röjande roadie till skicklig tekniker

12 sep

Varje liveframträdande möjliggörs av ett stort gäng duktiga medarbetare med olika specialuppgifter. De kallas med ett gemensamt namn fortfarande för “Roadies” från engelskans ord för väg, syftande på att de reser med showen från plats till plats. De är fortfarande oftast män, men det blir allt fler kvinnor vid sidan om, och bakom scenen. Några av arbetsuppgifterna är ljustekniker, ljudtekniker, scenbyggare, olika sorters instrumenttekniker och säkerhetsvakter.

Förändrat yrke

Förr var roadies ofta kompisar till bandet som råkade vara tillgängliga under tiden för turnén. Ofta röjde bandens roadies lika hårt som bandmedlemmarna på olika hotell, Led Zeppelins turnéledare Richard Cole var ett talande exempel på det. Festandet och det vilda beteendet har avtagit drastiskt både för bandmedlemmar och roadies. Det har blivit oerhört viktigt för alla inblandade i turnéverksamheten att göra ett professionellt arbete. Det är trots allt genom konserterna som artisten tjänar mycket av sina pengar idag när allt färre köper musiken. Publikens krav på en bra föreställning med bra ljud och scenshow har också ökat i takt med biljettpriserna.

Alla inblandade gör sitt yttersta för att publikens helhetsupplevelse ska bli så bra som möjligt. I detta ingår alla som viktiga kuggar i produktionen, från basisten som kan sina låtar och gitarrteknikern som har gjort i ordning alla gitarrer inför olika låtar till ljud- och ljusteknikerna som har riggat allt och provkört innan publiken kommer. Det behövs fortfarande en del muskelkrafter för att få hela scenen, högtalare och förstärkare på plats. Den som vill arbeta som roadie eller säkerhetsvakt kan behöva träna extra, då kan man gärna prova olika viktvästar för att bygga upp kroppen. Säkerhetsvakterna behöver inte sin styrka främst för att betvinga oregerliga fans, utan den är en säkerhetsventil den gången något går snett i publikhavet. Vakterna kan snabbt behöva dra upp folk som har ramlat, eller få avsvimmade fans över säkerhetsstaketet för omvårdnad. De behöver med andra ord kunna bära en normalviktig person utan problem.

Start på musikkarriären

Det finns flera exempel på artister som gjorde sin scendebut som just roadies. Det händer även ibland missöden med en musiker på scenen och då har det hänt att dennes gitarr-, bas-, eller trumtekniker har hoppat in för att slutföra showen. Så har exempelvis James Hetfield i Metallica fått assistans ett par gånger efter skador av sin roadie John Marshall.

Berömda artister som började som roadies är exempelvis David Gilmour som var roadie till Pink Floyd innan han fick erbjudandet att börja i gruppen och Lemmy som var roadie till Jimi Hendrix innan han senare startade Motörhead. Andra musiker med scenbyggarvana är Noel Gallagher från Oasis, Krist Novoselic från Nirvana, Billy Powell från Lynyrd Skynyrd, Ben Shepherd från Soundgarden och Jello Biafra från Dead Kennedys.

Cred

Roadies och scentekniker var länge en anonym skara yrkesfolk men det förändras allt mer. Det finns fortfarande artister som knappt ser åt en tekniker, men de flesta tackar produktionspersonalen i slutet på showen. En del artister räknar till och med upp dem med namn ungefär som de gör med bandmedlemmarna. De artisterna vet att showen skulle vara omöjlig att genomföra utan sina roadies och tekniker.

fitclub