Heavy metal giganterna Black Sabbath

29 jun

Ozzy Osbourne är ett välbekant namn för de flesta men i synnerhet för metal-fans. Osbourne föddes 1948 i Aston och var under hela sin uppväxt mer eller mindre musikintresserad och hann blida ett par band innan han kom att träffa Tony Lommi på tidigt 1960-tal. Lommi och Osbourne spelade tillsammans i en kortare period innan bandet växte och bytte namn till det numera världskända Black Sabbath. Black Sabbath spelade en ny form av rock, den var mörk och med tunga basgångar och det var Osbourne som stod för sången som även sångstilsmäggigt uppfattades som ny.

Wikipedia uppger: Black sabbath spelar en typ av heavy metal som var ny för tiden.

Uppgång och fall

Black sabbats första album – Black sabbath tog fansen med storm och soundet var både nytt och uppskattat. Men kritiker höll inte med och många recensenter skrev ned den första plattan fullständigt.

Men bandet gav inte upp och när Paranoid släpptes var succén ett faktum.

Lyckan blev dock inte långvarig då bandmedlemmarna fick interna samarbetssvårigheter och dessutom förekom både alkohol och droger i stor skala. Världsturnéerna avlöste varandra och turnélivet tillsammans med svåra missbruksproblem gjorde att musiken blev lidande. Detta fick som följd att häftiga gräl utbröt mellan främst Iommi och Osboure och Iommi sparkade Osbourne som sångare vid två tillfällen. Men bandet överlevde kriserna och succealbum släpptes ett par år senare när Osbourne fått hjälp för sina missbruksproblem och Iommi åter tillåtit honom att återvända till bandet.

Black sabbath har igenom åren både upphört att existera för att sedan återuppstå igen. Senaste albumet kom 2013 och följdes av ännu en världsturné.

2015 var senaste gången bandet var ute på en större världsturné.

fitclub