Från röjande roadie till skicklig tekniker

12 sep

Varje liveframträdande möjliggörs av ett stort gäng duktiga medarbetare med olika specialuppgifter. De kallas med ett gemensamt namn fortfarande för “Roadies” från engelskans ord för väg, syftande på att de reser med showen från plats till plats. De är fortfarande oftast män, men det blir allt fler kvinnor vid sidan om, och bakom scenen. Några av arbetsuppgifterna är ljustekniker, ljudtekniker, scenbyggare, olika sorters instrumenttekniker och säkerhetsvakter.

Förändrat yrke

Förr var roadies ofta kompisar till bandet som råkade vara tillgängliga under tiden för turnén. Ofta röjde bandens roadies lika hårt som bandmedlemmarna på olika hotell, Led Zeppelins turnéledare Richard Cole var ett talande exempel på det. Festandet och det vilda beteendet har avtagit drastiskt både för bandmedlemmar och roadies. Det har blivit oerhört viktigt för alla inblandade i turnéverksamheten att göra ett professionellt arbete. Det är trots allt genom konserterna som artisten tjänar mycket av sina pengar idag när allt färre köper musiken. Publikens krav på en bra föreställning med bra ljud och scenshow har också ökat i takt med biljettpriserna.

Alla inblandade gör sitt yttersta för att publikens helhetsupplevelse ska bli så bra som möjligt. I detta ingår alla som viktiga kuggar i produktionen, från basisten som kan sina låtar och gitarrteknikern som har gjort i ordning alla gitarrer inför olika låtar till ljud- och ljusteknikerna som har riggat allt och provkört innan publiken kommer. Det behövs fortfarande en del muskelkrafter för att få hela scenen, högtalare och förstärkare på plats. Den som vill arbeta som roadie eller säkerhetsvakt kan behöva träna extra, då kan man gärna prova olika viktvästar för att bygga upp kroppen. Säkerhetsvakterna behöver inte sin styrka främst för att betvinga oregerliga fans, utan den är en säkerhetsventil den gången något går snett i publikhavet. Vakterna kan snabbt behöva dra upp folk som har ramlat, eller få avsvimmade fans över säkerhetsstaketet för omvårdnad. De behöver med andra ord kunna bära en normalviktig person utan problem.

Start på musikkarriären

Det finns flera exempel på artister som gjorde sin scendebut som just roadies. Det händer även ibland missöden med en musiker på scenen och då har det hänt att dennes gitarr-, bas-, eller trumtekniker har hoppat in för att slutföra showen. Så har exempelvis James Hetfield i Metallica fått assistans ett par gånger efter skador av sin roadie John Marshall.

Berömda artister som började som roadies är exempelvis David Gilmour som var roadie till Pink Floyd innan han fick erbjudandet att börja i gruppen och Lemmy som var roadie till Jimi Hendrix innan han senare startade Motörhead. Andra musiker med scenbyggarvana är Noel Gallagher från Oasis, Krist Novoselic från Nirvana, Billy Powell från Lynyrd Skynyrd, Ben Shepherd från Soundgarden och Jello Biafra från Dead Kennedys.

Cred

Roadies och scentekniker var länge en anonym skara yrkesfolk men det förändras allt mer. Det finns fortfarande artister som knappt ser åt en tekniker, men de flesta tackar produktionspersonalen i slutet på showen. En del artister räknar till och med upp dem med namn ungefär som de gör med bandmedlemmarna. De artisterna vet att showen skulle vara omöjlig att genomföra utan sina roadies och tekniker.