Heavy metal – vad är det?

05 apr

Heavy metal är en genre av rockmusiken som fick sitt stora genomslag, publikt sett, under 1960-talet i framförallt Storbritannien och USA. Heavy metal syftar till det tunga, råare och intensivare soundet som blev genrens signum kontra tidigare rockmusik som var betydligt mer rumsren och accepterad.

På 1960-talet var band som Beatles allmänt accepterade men när musiken blev ackompanjerad av distade elgitarrer och intensivt pulserande elbasar så föddes en ny förgrening inom rockmusiken. Men det var inte problemfritt, kritikerna rasade och tusentals föräldrar förfärades över vilken typ av musik deras ungdomar lyssnade på.

Wikipedia skriver heavy metal är en genre från rockmusiken.

Musiken förbjöds på många radiostationer i framförallt Storbritannien.

Men skaran av hängivna fans hade vid detta lag vuxit sig massiv och genren växte sig enorm på kort tid. Nya band startades och de lyssnande fansen tog dessa till sig med öppna öron.

Under 1980-talet nådde genren sin guldålder och de nya banden som startades var många och heavy metal-scenen hade fått ett enormt genomslag i allmänhet, men kanske i synnerhet i Los Angeles. Tidens största band, Mötley crue, Guns n’ roses, Mötorhead, Metallica bland andra mer eller mindre ockuperade Los Angeles inneklubbar Whiskey a go go och Rainbow.

Men på 1980-talet och fram till dagens datum har genren varit stadigt populär bland aldrig svikande fans runt om i hela världen. Festivaler som enbart bokar band inom genren började bli allt vanligare under senare delen av 1990-talet men har vuxit sig enorm under 2000-talet och i synnerhet det senaste decenniet.

Även industrierna som omgärdar musiken och banden har vuxit sig starka sedan 1980-talet, pins, patches, posters och exklusiva limited edition-utgåvor har allt jämt sedan dess setts som hårdvaluta bland fansen. Idag finns en uppsjö tidningar, både fysiska och digitala som enbart skriver om och kring metal-scenen.

Från 1950-talet har förgreningsantalet inom rocken vuxit sig enormt. Black metal, industrial metal, doom metal, sludge metal ja, listan kan näst intill göras oändlig. Och fansen och mängden lyssnare tycks också växa och nya generationer upptäcker i allt större utsträckning den äldre musiken från exempelvis Led Zeppelin och nya bands influenser går sällan att ta miste på.

Mängder av festivaler finns att besöka runt om i världen som specialiserat sig på metal-scenen och dessa festivaler drar årligen ett sammanslaget publikantal i miljonnivåer. Även dessa festivaler innebär en miljonindustri. Svenska festivalen Sweden rock festival drar varje år publik i hundratusental och festivalbesökarna består av allt från festsugna ungdomar till musikintresserade barnfamiljer – gemensamt för alla är ett brinnande intresse och kärlek till metal-musik.

I folkmun kallas musikstilarna inom genren heavy metal med underförgreningar under samlingsnamnet “hårdrock”. Benämningen syftar till musikens hårda karaktär.

Inom musikkretsar debatteras ofta vart gränserna går för vad som anses vara “hårdrock” och äkta, men de flesta accepterar i allmänhet att kalla distade gitarrer i låtar för hårdrock.

fitclub