Mötley crue – världens vildaste band

11 maj

Bandet Mötley Crue kom att bli ett av 1980-talets största band och har sedan starten sålt närmare 100 miljoner album världen över.

Mötley Crue spelade en ny typ av heavy metal Bandets sångare Vince Niel anslöt något senare. Bandet spelade en blandning mellan punk och heavy metal med stora inslag av glam, smink och höga stilettklackar.

Både musikaliskt och stilistiskt var Mötley Crue pionjärer inom genren och skapade en egen stil.

Den första singeln, Stick to your gunns delades till en början bara ut i 1000 exemplar på små klubbspelningar bandet bokades på. Succen kom med andra ord inte omedelbart. Första LP:n Too fast for love sålde något bättre och nu hade Mötley Crue fått en gedigen och trogen skara fans.

1983 kom bandets andra platta, Shout at the devil och i och med släppet av denna platta följde en gigantisk världsturne som slutligen gav bandet ryktet som världens vildaste band.

Droger och död

Ryktet att vara världens vildaste band höll Mötley Crue fast fullt ut. Droger, alkohol, orgier och misär blandat i en enda röra tillsammans med enorma ekonomiska framgångar och stora världsomspännande turneer gjorde att bandmedlemmarna fick ta konsekvenserna. Samtliga medlemmar har legat på avgiftning i någon form och sångaren Vince Niel dömdes även för vållande till annans död efter att han kört berusad, krockat och ena medpassageraren avled. Basisten Nikki Sixx led av ett svårt heroinmissbruk och Sixx har vid ett flertal tillfällen varit nära att avlida till följd av överdoser.

Men trots detta fortsatte Mötley crues framgångar och bandet har sedan starten släppt många album som genererat stora framgångar. Den sista plattan, Saints of Los Angeles, släpptes 2008 och sågs av många som en biografisk skiva över bandets många turbulenta år. Plattan sågs också som en hyllning till staden Los Angeles som var staden bandet bildades i och som de också fick sitt genombrott i.

Ett värdigt avslut

Genom åren har även Mötley crue, som många andra band vid samma tid, splittrats för att sedan återförenas men 2015 meddelade bandet att de nu skulle ut på den allra sista turnen.

Den världsomspännande turnen varade i drygt ett år och sedan dess har bandet Mötley crue varit inaktiva. Medlemmarna har dock egna solo-projekt och turnerar fortfarande men inte som bandet Mötley crue.

fitclub