Legendariska heavy metal-gitarrister

17 feb

Under hårdrockens nästan 50 år långa historia har det funnits ett oändligt antal band och musiker som varit något alldeles extra. Eftersom hårdrocken är en gitarrbaserad musikstil är det just gitarrspåren, och gitarristerna som vi minns kanske lite extra. Den kanske mest legendariske är den ursprunglige metal-gitarristen. Hårdrockens urfader, Tony Iommi. Denne man som under så många år var den drivande kraften bakom Black Sabbath är en av de få som la grunden för hårdrocken som musikstil. Black Sabbath spelade i början något så uråldrigt som blues-rock, men i och med en arbetsplatsolycka skadade Iommi fingrarna på vänsterhanden, vilket ledde till att han var tvungen att stämma ned gitarren för att kunna fortsätta spela. Detta resulterade i ett distat och nästan ondskefullt ljud, vilket inspirerade honom och de andra medlemmarna att spela mörkare och hårdare rock än någon gjort tidigare. Titelspåret på deras första LP, “Black Sabbath” är än idag ett riff som platsar i vilken skräckfilm som helst.

Virtuoserna – Bach på elgitarr

På 80-talet började hårdrocken spreta åt många olika håll. Vissa fans ville höra hårdare musik med skrikig, arg och våldsam stil. Andra följde 80-talets allmänna tidsanda med mer poppig, radiovänliga låtar. På ena sidan spektrumet började band som Metallica spela snabb, aggressiv och smutsig musik som av fansen kom att kallas “thrash metal”. På andra sidan fanns glamrockarna med paljetterade kavajer, tuperat hår och powerballader. Bland dessa glamrockband fanns det ett antal herrar som skiljde ut sig från mängden genom att behärska sina gitarrer på ett till synes nästan övermänskligt sätt. Två av dessa som känns igen av många är Eddie van Halen och svenske Yngwie Malmsteen. De spelade långa intrikata gitarrsolon som i det närmaste var att jämföra med sonater eller preludier av klassiska kompositörer. Malmsteen säger sig själv vara mycket inspirerad av Bach och har gjort många inspelningar av hans verk på elgitarr. Många av 80-talets giganter turnerar fortfarande aktivt. Metallica har de senaste åren gjort flera utsålda spelningar i Sverige, och Yngwie Malmsteen spelade på Skogsröjet utanför Finspång sommaren 2017.

Hårdrocksscenen lever och frodas

Om man får sitt musikutbud från radion kan detta vara svårt att tro, men den svenska hårdrocksscenen växer fortfarande så det knakar. Power-metalband som Hammerfall har blivit folkliga, och på den mer extrema sidan turnerar band som Watain och Amon Amarth över hela världen. Detta ser man snabbt om man tittar på den svenska festivalsommaren. Både på de rena hårdrocksfestivalerna och på de större “mainstreamfestivalerna” syns massor av svenska metallakter. Festivalerna är ett superbra sätt att uppleva nya stjärnskott och gamla giganter, så om du är nyfiken på hårdrocken som den ser ut idag, packa tält, sovsäck, lite god dryck, pennor med tryck till autografjakten och köp dig och dina kompisar några festivalbiljetter och åk på äventyr. Eller, om du är mer intresserad av nya band, gör en sökning efter rockklubbar i städer nära dig, där brukar yngre band som nyss fått kontrakt ta sina första steg ut på scen. På mindre klubbar kan du dessutom ofta snacka bandet efter konserten!

fitclub