Thrash metal – en hårdare variant av heavy metal

12 feb

Under 1980-talet skedde en revolution inom rockmusiken. Under det föregående årtiondet hade främst brittiska och amerikanska rockmusiker öppnat nya dörrar för den nya generationen. Band så som Led Zeppelin, Black Sabbath, Deep Purple, Judas Priest och många andra inspirerade en ny generation musiker, som ville att rocken skulle bli hårdare och snabbare. I början av 1980-talet började genren ‘Thrash Metal’ framträda ur den tidigare heavy metalen. Det engelska ordet ‘thrash’ betyder ‘piska’ och syftar till idealet om snabb och aggressiv metal. Ljudet karaktäriseras av snabba trummor, ofta i två-takt, samt lika snabba och tungt distade gitarrer som växlar mellan riff och imponerande solon. Genren drar sig ofta inte för att vara politisk och texter handlar ofta om sociala problem och kritik mot etablissemang. De första thrash metal banden grundades i USA, men genren spred sig snabbt över världen. Snart skulle även länder som Tyskland vara stora exportörer av thrash metal.

The Big Four

Även om enstaka låtar och plattor under 1970-talet har kallats för thrash metal så var det först i början av 1980-talet som genren fick sin definitiva form. Fyra band var särskilt viktiga i genrens popularitet. ‘The Big Four’ är vad man i thrash metalvärlden brukar kalla de fyra största banden i genren; Metallica, Slayer, Anthrax och Megadeth. Det största av dessa, Metallica, bildades i Los Angeles 1983 och släppte samma år sin första platta ‘Kill ’em all’. Deras första gitarrist, Dave Mustain blev dock sparkad från bandet på grund av sina grava problem med alkohol och droger. Men efter att ha återhämtat sig från besvikelsen av att ha blivit sparkad från bandet startade Dave Mustain sitt eget band Megadeth som även dem skulle nå stora framgångar. Megadeth spelar i Malmö i sommar, så ta chansen och se en av thrash metalens absolut största band. Samma år som Metallica bildades bildades ännu en av ‘The Big Four’; Slayer. De skulle bli ett av de hårdare thrash metal banden och med sina mörka teman de kanske mest kontroversiella.

Thrash Metal idag

Thrash metal kan lite grovt beskrivas som en blandning mellan heavy metal och punk. Den snabba och aggressiva musiken har lockat metal-älskare världen över i flera årtionden. Och genrens popularitet går knappast att överskatta: Metallica är en av de mest framgångsrika banden någonsin med över 125 miljoner sålda album! Bandmedlemmarna började som unga rebelliska grabbar, men dagens åldrade och förmögna thrash-legender håller fortfarande igång. Metallica har på senare år ‘gått tillbaka till sina rötter’, och thrash metal sägs vara på väg tillbaka. Även Megadeth fortsätter, vilket du själv kan se i sommar. Men Slayer har däremot sagt att 2018 kommer vara året för deras sista turné, och om du har tur kanske du kan få ta del av slutet på en lång era, eller fira början på en ny. I sommar kanske du vill hyra en lyxig Limo Service med privatchaufför för att åka och se någon av de gamla klassikerna, medan du fortfarande kan.

fitclub