Black metal – det svarta fåret

03 jul

Genren Black metal är ett kapitel för sig, genren är även den en förgrening av heavy metal men denna metal-variant är betydligt mörkare, råare och betydligt mindre rumsren.

Banden Venom, Bathory och Celtic Frost är pionjärer inom genren och inom black metal är det visuella minst lika viktigt som det musikaliska (som i många fall dessutom kan ifrågasättas).

Genren fick sitt stora genomslag inom subkulturen och hos tillhörande publik på tidigt 1990-tal när band som Mayhem, Burzum och Darkthrone (bland andra) satte black metal på den musikaliska världskartan sedan en rad uppmärksammade händelser kopplades direkt till banden och medlemmarna inträffat. Wikipedia skriver att “heavy metal och black metal har många likheter” den stora skillnaden ligger i att den visuella upplevelsen är minst lika viktig som musiken och detta blev signifikant för Norsk black metal.

Det mörka och det ockulta

Djävulsdyrkan, blod, eld, död, satanism och ockultism är något som behandlas tematiskt i merparten av genrens texter och av de flesta band. Och detta är även något som rent visuellt också blir påtagligt vid vissa bands liveframträdanden.

Bandet Mayhem gjorde sig tidigt kända för att ha pålade grishuvuden på scenen och för att sångaren kastade ut grisblod över publiken.

fitclub