Legendariska heavy metal-gitarrister

17 feb

Under hårdrockens nästan 50 år långa historia har det funnits ett oändligt antal band och musiker som varit något alldeles extra. Eftersom hårdrocken är en gitarrbaserad musikstil är det just gitarrspåren, och gitarristerna som vi minns kanske lite extra. Den kanske mest legendariske är den ursprunglige metal-gitarristen. Hårdrockens urfader, Tony Iommi. Denne man som under så många år var den drivande kraften bakom Black Sabbath är en av de få som la grunden för hårdrocken som musikstil. Black Sabbath spelade i början något så uråldrigt som blues-rock, men i och med en arbetsplatsolycka skadade Iommi fingrarna på vänsterhanden, vilket ledde till att han var tvungen att stämma ned gitarren för att kunna fortsätta spela. Detta resulterade i ett distat och nästan ondskefullt ljud, vilket inspirerade honom och de andra medlemmarna att spela mörkare och hårdare rock än någon gjort tidigare. Titelspåret på deras första LP, “Black Sabbath” är än idag ett riff som platsar i vilken skräckfilm som helst.

Virtuoserna – Bach på elgitarr

På 80-talet började hårdrocken spreta åt många olika håll. Vissa fans ville höra hårdare musik med skrikig, arg och våldsam stil. Andra följde 80-talets allmänna tidsanda med mer poppig, radiovänliga låtar. På ena sidan spektrumet började band som Metallica spela snabb, aggressiv och smutsig musik som av fansen kom att kallas “thrash metal”. På andra sidan fanns glamrockarna med paljetterade kavajer, tuperat hår och powerballader. Bland dessa glamrockband fanns det ett antal herrar som skiljde ut sig från mängden genom att behärska sina gitarrer på ett till synes nästan övermänskligt sätt. Två av dessa som känns igen av många är Eddie van Halen och svenske Yngwie Malmsteen. De spelade långa intrikata gitarrsolon som i det närmaste var att jämföra med sonater eller preludier av klassiska kompositörer. Malmsteen säger sig själv vara mycket inspirerad av Bach och har gjort många inspelningar av hans verk på elgitarr. Många av 80-talets giganter turnerar fortfarande aktivt. Metallica har de senaste åren gjort flera utsålda spelningar i Sverige, och Yngwie Malmsteen spelade på Skogsröjet utanför Finspång sommaren 2017.

Hårdrocksscenen lever och frodas

Om man får sitt musikutbud från radion kan detta vara svårt att tro, men den svenska hårdrocksscenen växer fortfarande så det knakar. Power-metalband som Hammerfall har blivit folkliga, och på den mer extrema sidan turnerar band som Watain och Amon Amarth över hela världen. Detta ser man snabbt om man tittar på den svenska festivalsommaren. Både på de rena hårdrocksfestivalerna och på de större “mainstreamfestivalerna” syns massor av svenska metallakter. Festivalerna är ett superbra sätt att uppleva nya stjärnskott och gamla giganter, så om du är nyfiken på hårdrocken som den ser ut idag, packa tält, sovsäck, lite god dryck, pennor med tryck till autografjakten och köp dig och dina kompisar några festivalbiljetter och åk på äventyr. Eller, om du är mer intresserad av nya band, gör en sökning efter rockklubbar i städer nära dig, där brukar yngre band som nyss fått kontrakt ta sina första steg ut på scen. På mindre klubbar kan du dessutom ofta snacka bandet efter konserten!

Bästa rockfestivalerna i Europa

15 feb

Sverige har visserligen rykte om sig att vara en av de bästa rocknationerna i världen, och många vallfärdar norrut till vårt avlånga land varje år för att besöka någon av de rockfestivaler som anordnas här. Men det betyder inte att resten av Europa inte har mycket att erbjuda rockfantaster som vill se sina favoritband på en festival.

Inte långt från svensk mark, i Storbritannien, arrangeras till exempel Download Festival varje år. Den anordnas mer specifikt i Donington Park i Leicestershire, och det är både den mest populära sommarfestivalen och den mest populära rockfestivalen i landet. Det är sannolikt tack vare de stora namn inom genren som festivalen har dragit genom åren, så som Metallica, Slipknot, Iron Maiden, Motörhead, Aerosmith, AC/DC, Judas Priest, Mötley Crüe, ZZ Top, White Snake, Thin Lizzy och Guns ’N’ Roses.

Om man vill söka sig till sydligare breddgrader kan Azkena Rock Festival, eller ARF som den brukar kallas, vara rätt festival att satsa på. Den går nämligen av stapeln i Vitoria-Gasteiz i Spanien, och så som man kan förvänta sig av en spansk festival är den välkänd för att ha en lugn och avslappnad stämning. En annan anledning till detta kan vara att festivalen undviker att marknadsföra sig för ”mainstream”-publiken, och istället riktar in sig på undergroundpubliken. Det betyder dock inte att ARF är en liten festival – publikrekordet ligger på 44 000 sålda biljetter, vilket skedde år 2006. En stor bidragande orsak till detta var att Pearl Jam spelade på festivalen. Andra band som har uppträtt på ARF:s scener genom åren är Deep Purple, Bad Religion, Sex Pistols, Kiss, Queens of the Stone Age och Alice Cooper.

Om du bestämmer dig för att åka på någon av dessa festivaler, kan det vara bra att läsa på lite innan om att boka flygbiljetter på nätet, för att försäkra dig om att du får bästa möjliga pris. En sak som många funderar på är till exempel om flygbolagen använder cookies för att höja flygpriserna. Om du vill ta reda på hur det egentligen ligger till ska du gå in på Avioneros blogg, där du får svaret på den frågan och många andra frågor om resor. Genom att vara påläst innan du bokar dina flygbiljetter kan du spara pengar som du sedan kan lägga till din resebudget och använda på plats på festivalen.

Thrash metal – en hårdare variant av heavy metal

12 feb

Under 1980-talet skedde en revolution inom rockmusiken. Under det föregående årtiondet hade främst brittiska och amerikanska rockmusiker öppnat nya dörrar för den nya generationen. Band så som Led Zeppelin, Black Sabbath, Deep Purple, Judas Priest och många andra inspirerade en ny generation musiker, som ville att rocken skulle bli hårdare och snabbare. I början av 1980-talet började genren ‘Thrash Metal’ framträda ur den tidigare heavy metalen. Det engelska ordet ‘thrash’ betyder ‘piska’ och syftar till idealet om snabb och aggressiv metal. Ljudet karaktäriseras av snabba trummor, ofta i två-takt, samt lika snabba och tungt distade gitarrer som växlar mellan riff och imponerande solon. Genren drar sig ofta inte för att vara politisk och texter handlar ofta om sociala problem och kritik mot etablissemang. De första thrash metal banden grundades i USA, men genren spred sig snabbt över världen. Snart skulle även länder som Tyskland vara stora exportörer av thrash metal.

The Big Four

Även om enstaka låtar och plattor under 1970-talet har kallats för thrash metal så var det först i början av 1980-talet som genren fick sin definitiva form. Fyra band var särskilt viktiga i genrens popularitet. ‘The Big Four’ är vad man i thrash metalvärlden brukar kalla de fyra största banden i genren; Metallica, Slayer, Anthrax och Megadeth. Det största av dessa, Metallica, bildades i Los Angeles 1983 och släppte samma år sin första platta ‘Kill ’em all’. Deras första gitarrist, Dave Mustain blev dock sparkad från bandet på grund av sina grava problem med alkohol och droger. Men efter att ha återhämtat sig från besvikelsen av att ha blivit sparkad från bandet startade Dave Mustain sitt eget band Megadeth som även dem skulle nå stora framgångar. Megadeth spelar i Malmö i sommar, så ta chansen och se en av thrash metalens absolut största band. Samma år som Metallica bildades bildades ännu en av ‘The Big Four’; Slayer. De skulle bli ett av de hårdare thrash metal banden och med sina mörka teman de kanske mest kontroversiella.

Thrash Metal idag

Thrash metal kan lite grovt beskrivas som en blandning mellan heavy metal och punk. Den snabba och aggressiva musiken har lockat metal-älskare världen över i flera årtionden. Och genrens popularitet går knappast att överskatta: Metallica är en av de mest framgångsrika banden någonsin med över 125 miljoner sålda album! Bandmedlemmarna började som unga rebelliska grabbar, men dagens åldrade och förmögna thrash-legender håller fortfarande igång. Metallica har på senare år ‘gått tillbaka till sina rötter’, och thrash metal sägs vara på väg tillbaka. Även Megadeth fortsätter, vilket du själv kan se i sommar. Men Slayer har däremot sagt att 2018 kommer vara året för deras sista turné, och om du har tur kanske du kan få ta del av slutet på en lång era, eller fira början på en ny. I sommar kanske du vill hyra en lyxig Limo Service med privatchaufför för att åka och se någon av de gamla klassikerna, medan du fortfarande kan.

fitclub